Sporun türüne ve yoğunluğuna uygun beslenme
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Program Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Ölçme Yöntemleri |
1) Fiziksel aktivite, egzersiz ve spor terimlerini ve farklarını bilir. |
1,8 |
1,2,3 |
2,3,4 |
2) Kas, iskelet sistemi ve egzersiz fizyolojisini açıklar. |
1,8 |
1,2,3 |
2,3,4 |
3) Sporcuların enerji harcamasını ve gereksinimi hesaplayabilir. |
1,8 |
1,2,3 |
2,3,4 |
4) Sporculara özgü besin öğesi ihtiyaçlarını hesaplayabilir ve uygun menüler planlayabilir. |
1,8 |
1,2,3 |
2,3,4 |
5) Müsabaka öncesinde, sonrasında ve müsabakalar sırasında sporcunun beslenmesini değerlendirir. |
1,8 |
1,2,3 |
2,3,4 |
6) Ergojenik yardımlar, doping, sporcu içecekleri-barlar özel ürünleri açıklar |
1,8 |
1,2,3 |
2,3,4 |
7) Beslenme, egzersiz ve sağlıklı yaşam arasındaki ilişkiyi açıklar. |
1,8 |
1,2,3 |
2,3,4 |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI |
||
Hafta |
Konular |
Ön Hazırlık |
1 |
GİRİŞ |
|
2 |
FİZİKSEL AKTİVİTE, EGZERSİZ VE SPOR, EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE İLKELER |
|
3 |
BİR SPORCUNUN DİYETİ PERFORMANS ÖLÇÜMLERİ |
|
4 |
İSKELET KASI ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ ENERJİ METABOLİZMASI |
|
5 |
KAS DAYANIKLILIĞI, KAS GÜCÜ KARDİYORESPİRATUAR SİSTEM |
|
6 |
ENERJİ HARCAMASI ENERJİ GEREKSİNİMİ DİYETLE ALIMI DEĞERLENDİRME |
|
7 |
ARA SINAV |
|
8 |
DÜŞÜK ENERJİ KULLANILABİLİRLİĞİ: RED-S SENDROMU/SPORDA GÖRECELİ ENERJİ EKSİKLİĞİ SENDROMU. DEHİDRASYON REHİDRASYON SPOR İÇECEKLERİ |
|
9 |
MAKROBESİN GEREKSİNİMİ: FARKLI SPOR MÜSABAKALARINDAN ÖNCE, SIRASINDA VE SONRASINDA |
|
10 |
MAKROBESİN GEREKSİNİMİ: FARKLI SPOR MÜSABAKALARINDAN ÖNCE, SIRASINDA VE SONRASINDA |
|
11 |
MİKROBESİNLER |
|
12 |
ERGOJENİK TAKVİYELER DOPİNG |
|
13 |
EGZERSİZ, BESLENME VE SAĞLIKLI YAŞLANMA |
|
14 |
GENEL TEKRAR |
|
15 |
GENEL TEKRAR |
|
Kaynaklar
KAYNAKLAR |
|
Ders Notu |
Dan Benardot, Advanced Sports Nutrition, Second Edition. |
Diğer Kaynaklar |
|
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI |
|
Dokümanlar |
|
Ödevler |
|
Sınavlar |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ |
||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI |
SAYI |
KATKI YÜZDESİ |
Vize |
1 |
100 |
Toplam |
|
100 |
Finalin Başarıya Oranı |
|
60 |
Yıl içinin Başarıya Oranı |
|
40 |
Toplam |
|
100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI |
|||||||
No |
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||
1 |
Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır. |
|
|
|
X |
|
|
2 |
Beslenme bilimlerinde araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır. |
X |
|
|
|
|
|
3 |
Çocuk ve ergen dönemine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir. |
|
|
X |
|
|
|
4 |
Beslenme ve diyet danışmanlığı çerçevesinde meslek etiğini ve yasal düzenlemeleri uygular. |
|
X |
|
|
|
|
5 |
Gebelik ve emziklilik dönemlerine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir. |
X |
|
|
|
|
|
6 |
Yetişkinlik döneminde tıbbi beslenme tedavisini gerektiren sağlık sorunlarını bilir ve bu süreçlerde uygulanması gereken eylemi gerçekleştirir. |
X |
|
|
|
|
|
7 |
Toplumsal beslenme sorunlarına yönelik çözümler üretir ve buna yönelik plan ve politikaların geliştirmesine katkı sağlar. |
X |
|
|
|
|
|
8 |
Meslek içi ve meslekler arası iletişim kurabilir ve multi-disipliner çalışmalarda en uygun ve güncel teknikleri alanına uygulayabilir. |
|
|
|
X |
|
|
9 |
Yaşadığı çevrenin beslenme durumunu saptayarak, gerektiğinde iyileştirmeyi amaçlayan etkinliklerin düzenlenmesini sağlar. |
X |
|
|
|
|
|
10 |
Mesleğindeki ve ilgili teknolojilerdeki gelişmeleri takip ederek kendini ve yaratıcılığını geliştirir, gerekli durumlarda inisiyatif kullanabilir. |
|
X |
|
|
|
|
11 |
Toplu beslenme yapılan kurumlarda verilen hizmetin insan sağlığı üzerindeki önemini bilir ve üretim süreçlerinde toplam kalite yönetimini uygular. |
X |
|
|
|
|
AKTS İş Yükü Tablosu
DERS KATEGORİSİ |
Uzmanlık / Alan Dersleri |
||
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
|||
Etkinlik |
SAYISI |
Süresi |
Toplam |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 15x toplam ders saati) |
15 |
2 |
30 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) |
15 |
2 |
30 |
Final sınavı |
1 |
5 |
5 |
Toplam İş Yükü |
|
|
65 |
Toplam İş Yükü / 25 (s) |
|
|
2,6 |
Dersin AKTS Kredisi |
|
|
3 |