Ana içeriğe atla

Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Program Türü: Lisans
Dil: İngilizce

Beslenme ve Diyetetik Bölümü


Beslenme ve Diyetetik Bölümü; Bilimin ışığında ve sağladığı multidisipliner yaklaşımlar ile bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek onlara uygun beslenme tedavisi planlayan ve uygulayan çağdaş, etik değerlerine sahip çıkan, son derece  donanımlı diyetisyenler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Beslenme ve Diyetetik Programı Eğitim Amaçlarımız


  • Mesleği ile ilgili tüm bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış olan diyetisyenler yetiştirmek.
  • Birey ve toplum sağlığının korunup geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için bireysel ve çok disiplinli çalışmaya uyum sağlayabilen diyetisyenler yetiştirmek.
  • Mesleği ile ilişkili güncel, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve uzmanlaşmayı önemseyen, yaratıcı ve araştırmacı diyetisyenler yetiştirmek.
  • Yasal düzenlemeleri takip ederek meslek etiğini tüm çalışma hayatı boyunca uygulayan diyetisyenler yetiştirmek.


Beslenme ve Diyetetik Programı Çıktılarımız


  1. Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır.
  2. Beslenme bilimlerinde araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır.
  3. Çocuk ve ergen dönemine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir.
  4. Beslenme ve diyet danışmanlığı çerçevesinde meslek etiğini ve yasal düzenlemeleri uygular.
  5. Gebelik ve emziklilik dönemlerine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir.
  6. Yetişkinlik döneminde tıbbi beslenme tedavisini gerektiren sağlık sorunlarını bilir ve bu süreçlerde uygulanması gereken eylemi gerçekleştirir.
  7. Toplumsal beslenme sorunlarına yönelik çözümler üretir ve buna yönelik plan ve politikaların geliştirmesine katkı sağlar.
  8. Meslek içi ve meslekler arası iletişim kurabilir ve multi-disipliner çalışmalarda en uygun ve güncel teknikleri alanına uygulayabilir.   
  9. Yaşadığı çevrenin beslenme durumunu saptayarak, gerektiğinde iyileştirmeyi amaçlayan etkinliklerin düzenlenmesini sağlar.
  10. Mesleğindeki ve ilgili teknolojilerdeki gelişmeleri takip ederek kendini ve yaratıcılığını geliştirir, gerekli durumlarda inisiyatif kullanabilir.
  11. Toplu beslenme yapılan kurumlarda verilen hizmetin insan sağlığı üzerindeki önemini bilir ve üretim süreçlerinde toplam kalite yönetimini uygular.


Temel İlke ve Değerlerimiz


Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet Rönesansı’na dayanan topluma hizmet inancı ile yürütülen çağdaş bilim ve eğitim temel değerimizdir.

Temel İlkelerimiz

  • Fırsat eşitliği ve adil olma
  • İnsan odaklılık
  • Kavramda evrensellik uygulamada yerlilik
  • Açıklık ve erişebilirlik
  • Sürekli ve sağlıklı iletişim
  • Sürdürülebilirlik

Temel Değerlerimiz

  • Etik değerlere bağlılık
  • Üniversitemizin ve bölümümüzün amaç ve misyonu doğrultusunda görevimizi yerine getirirken yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket etmek


Sıkça Sorulan Sorular


Besinlerin insan sağlığı üzerindeki etkisi ve nasıl tüketilmesi konusunda araştırmalar yapan Beslenme ve Diyetetik, Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan bölümlerden biridir. Bu bölümde doğru beslenmek ve sağlığı korumak öncelikli amaçlar arasındadır.

Hızla gelişen dünyada artan obezite sorunu ile beslenme daha da önemli bir hale gelmiştir. Beslenmede amaç sadece kilo vermek değil aynı zamanda vücudun doğru çalışmasını da sağlamaktır. Bu doğrultuda Beslenme ve Diyetetik bölümünde, uzman akademisyenler tarafından eğitim verilmekte ve bilimin ışığında profesyonel diyetisyenler yetiştirilmektedir.

Beslenme ve Diyetetik bölümünde; bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıkları değerlendirilir, buna uygun beslenme tedavisi planlanır ve uygulanır. Etik değerleri göz önünde bulundurarak çağdaş ve bilgili öğrencileri topluma kazandırmak amacıyla verilen eğitimlerde aynı zamanda öğrencinin geliştirilmiş ve kapsamlı öğretiler kazanması da sağlanmaktadır.

Hızla gelişen bu bilim dalından mezun olan öğrenciler çeşitli alanlarda da çalışma imkânı bulmaktadır. Hastaneler ve tedavi kurumları, yiyecek-içecek hizmeti veren kuruluşlar, ilaç endüstrisi gibi birçok alanda görev alabilen öğrenciler aynı zamanda özel kliniklerde diyetisyenlik hizmeti de verebilmektedir.

Oldukça geniş bir sektöre hitap eden ve son yıllarda sıkça aranılan Beslenme ve Diyetetik bölümünde eğitim görmek için liselerin “sayısal” bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Yeditepe Üniversitesi’nde dört yıllık bir eğitimin ardından mezun olmak ve iş hayatına atılmak için Beslenme ve Diyetetik bölümü sıralamalarını inceleyebilir ve buna göre tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi202220232024
KontenjanYerleşenEn Küçük PuanEn Büyük PuanKontenjanYerleşenEn Küçük PuanEn Büyük PuanKontenjanYerleşenEn Küçük PuanEn Büyük Puan
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) (Ücretli)2828283,83321,862821198,13298,18----
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) (Burslu)1212432,79466,211010405,77437,7155384,41409,78
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) (%50 İndirimli)4040333,10424,734040301,25398,863434278,44367,16

Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümlerinden biri olan Beslenme ve Diyetetik aday öğrencileri için burs imkânı bulunmaktadır. Yeditepe Üniversitesi’nde bölümler ve dallar için uygulanan farklı burs şartları yer almaktadır. Beslenme ve Diyetetik bölümü için sağlanan burs olanağını detaylı incelemek için bu linke tıklayabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik bölümünde mesleği ile ilgili tüm bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış olan diyetisyenler yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda verilen eğitim ile disiplinli çalışmayı görev edinen öğrenciler, sadece birey değil toplum sağlığını da koruyup geliştiren ve iyileştiren birer diyetisyen olmaktadır.

Bu meslekte başarılı olmak ve topluma katkı sağlamak adına güncel olan meslekî bilgileri, teknolojik gelişmeleri ve toplum ilerleyişini de takip etmek gerekmektedir. Önce kendine sonra sağlık alanına faydalı olabilmek adına yapılan bu takip aynı zamanda beslenme bilimlerinde araştırma yapabilme yeteneği de kazandırmaktadır.

Alanında uzman akademik kadro tarafından eğitim alan öğrenciler öğrendiklerini pratiğe çevirme şansı da bulmaktadır. Yeditepe Üniversitesi bünyesinde bulunan ileri teknoloji ile donatılmış yüksek kaliteli hastane ve sağlık merkezleri, öğrenciler için büyük avantaj olmaktadır. Öğrenciler, bu merkezlerde eğitimlerini pekiştirirken aynı zamanda kendinden üst sınıfta bulunan diğer öğrenciler ile de bilgi alışverişinde bulunma fırsatı yakalamaktadır.

Yeditepe Üniversitesi’nde bulunan bazı bölümlerin aynı alanda olması da yine öğrenciye kazandırılan diğer fırsatlar arasındadır. Özellikle çift ana dal ve yan dal eğitim programları alan öğrenciler diğer bölümler ile aynı alanda bulunmanın kolaylığını yaşamaktadır.

Beslenme ve Diyetetik bölümünde verilen eğitimin İngilizce olmasının birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi yurt dışı programlarında eğitimlere daha çabuk uyum sağlamak ve kısıtlı süreyi en iyi şekilde kullanmaktır. Ayrıca uluslararası düzeyde bilimsel çalışmaları incelemek için mesleğin geliştirilmesinde de oldukça önemlidir.

Küresel çapta önemi olan Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olan öğrenciler birçok sağlık kuruluşunda iş bulabilmektedir. Aldığı eğitim/öğretim ile becerilerini geliştiren ve yenilikleri takip eden öğrenciler toplumsal beslenme sorunlarında da oldukça bilinçlidir. Bu sorunlara çözüm üreten diyetisyenler aynı zamanda politikaların gelişmesine de katkı sağlayabilir. Toplam kalite yönetimini uygulama becerisi kazanan mezunlar fabrika, otel vb. toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda başarılı bir iş hayatı sürdürebilir. Toplumsal beslenmenin yanı sıra mezunlar; çocukluk ve ergenlik, gebelik ve yetişkinlik dönemindeki beslenme alanında da uzmanlaşabilir. Diyetisyenler, her bireye özgü beslenme gereksinimlerini bilir ve bunları uygulamaya aktarabilir.

Beslenme ve Diyetetik bölümü de sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan dallar arasında bulunmaktadır. Sadece kamu ve özel hastanelerde değil farklı sektörlerde de çalışma imkânı sağlayan bu bölüm sayesinde mezunlar; yataklı ve yataksız tedavi kurumlarında, özel bakım merkezlerinde, yemek hizmeti veren kurumlarda, yiyecek-içecek üretimi yapan ve satan kuruluşlarda, eğitim kurumlarında, araştırma-geliştirme kurumlarında, FAO, WHO, UN, UNICEF gibi uluslararası sağlık ve beslenme kuruluşlarında, beslenme ile ilgili tüm resmî kuruluşlarda, spor kulüplerinde, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili kalite belgelendirme kuruluşlarında, özel beslenme ve danışmanlık merkezlerinde, özel sağlık ve eğitim kamplarında, besin-ilaç endüstrisinde ve medya kuruluşları gibi birçok yerde iş olanağı bulabilmektedir.

Misyon

Hem ülkemiz ihtiyaçlarına cevap verebilecek, hem de dünyanın farklı ülkelerinde mesleklerini başarı ile yürütebilecek, bireyleri yaş, ırk, cins, kültür, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve risklerine göre değerlendirerek onlara uygun beslenme şeklini belirleyebilecek, toplumda beslenme ilişkili sorunları saptayarak toplum sağlığının korunması ve gelirştirilmesi için plan ve politiklar üretebilecek, beslenme ve diyetetik alanında eğitim almış, çalışma hayatı boyunca etik değerlere bağlı kalacak bireyler yetiştirmek.

Vizyon

Aldığı eğitimle mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliği en üst düzeyde kazanabileceğinin bilinci ve sorumluluğundaki öğrencileri,  öğrenmeye, öğretmeye ve bilimsel araştırmalara olan sevgisi ile sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesini akademik düzeyde hedef edinmiş öğretim üyelerinin uyum ve özveri içinde çalıştığı bir bölüm olmak.

Tarihçe

Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi; Millî Eğitim Bakanlığının 9/7/2007 tarihli ve 15687 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 9/7/2007 tarihinde, 2007/12480 sayılı karar ile kurulmuştur. (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/08/20070804-6.htm)

Programın lisans düzeyindeki eğitimi Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak 2008-2009 eğitim-öğretim yılında başlamıştır ve  ilk mezunlarını 2011-2012 eğitim ve öğretim yılının sonunda vermiştir.

Kültür çeşitliliğine ve uluslararası düzeyde eğitime önem veren Yeditepe Üniversitesi, öğrencilerin ortak bir kurumda deneyim kazanmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen öğrenci değişim programları ile Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencileri, bilgilerini yurt dışındaki okullarda pekiştirme imkânı bulmaktadır. Sadece bilgi değil kültürel paylaşımların da yaşandığı bu eğitim kapsamı hakkında detaylı bilgiyi ilgili sayfadan inceleyebilirsiniz.

ÇİFT ANADAL ANLAŞMALI BÖLÜMLERİMİZ

  • Psikoloji
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Antropoloji
  • Gıda Mühendisliği
  • Hemşirelik
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
  • Eczacılık
  • Genetik ve Biyomühendisliği
  • Radyo Televizyon ve Sinema
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

Çift Anadal ve Yan Dal Programlarımıza başvuru koşulları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

YAN DAL ANLAŞMALI BÖLÜMLERİMİZ

Beslenme ve Diyetetik Bölümü yan dal programına Yeditepe Üniversitesi’nin tüm bölümlerinden öğrenci kabul edilmektedir. Bazı bölümler özelinde yapılan Yan Dal protokolü haricinde, tüm fakülte ve bölümlerden gelen öğrenciler Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yan dal Program Protokolü’ne tabidir. (Bölümler arası özel bir protokol yapılmadığı takdirde bu protokol geçerlidir.)