Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2020-2021 Bahar Dönemi Eğitimi ile ilgili Açıklamalar

Değerli Öğrencilerimiz,

18 Şubat 2021 tarihinde başlayacağımız 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Bahar yarıyılımızdaki eğitim öğretim faaliyetleri konusunda Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü tarafından önemli bir bilgilendirme yapılmıştır. Söz konusu açıklamaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Hemşirelik mesleğinin varlığı ve önemi en çok felaketler, savaşlar, salgınlar gibi insanlığın en zorda olduğu, yaşam savaşı verdiği zamanlarda anlaşılmıştır. Yaklaşık bir yıldır tüm dünya ile birlikte ülkemizde de Covid-19 Pandemisiyle savaşılmaktadır. Her alanda olduğu gibi eğitim-öğretim, özellikle uygulamalı sağlık meslekleri eğitim programları  hemşirelik eğitimi sorun yaşamıştır. Pandemi nedeniyle klinik uygulamalı eğitimlerini yeterince yapamamış, sürekli ertelenen laboratuvar ve klinik uygulamalar katlamalı bir şekilde sonraki dönemlere ertelenmiştir. Bu durum bizlerin ve sizlerin üzerinde oldukça yüksek oranda kaygı ve tedirginlik yaratmış dönem ya da yıl kayıpları ile mezuniyetin gecikmesi sorunlarını ortaya çıkarmıştır.

Şimdi eğitim sorunlarımızı adım adım çözmek eksikliklerimizi tamamlamak sizlere mesleki yeterliliklerinizi kazandırmak için harekete geçme zamanıdır.

2020-2021 Bahar Döneminde Hemşirelik Bölümü eğitim öğretim faaliyetlerimiz, Yüksek Öğretim Kurumu ve Üniversitemizin önerileri doğrultusunda, tüm öğretim kadromuz ve sizlerin katılımı ile yapılan toplantılarla alınmış olan kararlara uygun şekilde sürdürülmesi planlanmıştır. Eğitim-öğretim faaliyetlerimiz ile ilgili alınan kararlar aşağıdaki gibidir;

• Tüm teorik dersler uzaktan eğitim yöntemi ile yürütülecektir. 2021 bahar döneminden itibaren üniversitemiz bünyesinde kullanıma açılan Coadsysexam programı teorik derslerin yürütülmesi, ders devam durumlarının takibi ve sınav uygulamaları için kullanılacaktır. Ders kaydınızın ardından kayıt olduğunuz dersler Coadsysexam sayfanızda görünüyor olacaktır.
  • Derslerin laboratuvar uygulamaları sıkı önlemler alınarak, öğrenci sayıları küçük gruplara bölünerek bölüm laboratuvarı ve derslikler kullanılarak yüz yüze yapılacaktır.
  • Klinik uygulamalar Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri ve Sağlık bakanlığı Hastanelerinin uygun kliniklerinde izin verilen alanlarında her türlü önlem alınarak küçük gruplar halinde yüz yüze yapılacaktır.
  • Öğrenciler bulundukları ilde veya kabul aldıkları en az 100 yataklı özel sağlık kurumlarında klinik uygulamalarını yapabileceklerdir.
  • Kritik sağlık sorunu olan öğrenciler için ayrıca planlama yapılacaktır.
  • Klinik uygulamaya çıkacak tüm öğrencilerimiz için 20.02.2021 tarihinde 19.00-21.00 saatleri arasında Dr. Öğr.Üyesi Sevim Şen tarafından Pandemi Döneminde Hasta Bakımında Enfeksiyon Kontrol Önlemleri, Uzman Hem. Sibel Afacan Karaman tarafından Kişisel Koruyucu Ekipmanların Doğru Kullanımı konularında detaylı bir eğitim verilecektir. Eğitim Google Meet kullanılarak uzaktan eğitim yöntemi ile verilecek olup tüm öğrencilerimizin katılımı zorunludur. Eğitime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
  • NHS 102 Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar 1 ve NHS 201 Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar 2 dersi laboratuvar uygulamaları bölüm laboratuvarında yüz yüze olarak gerçekleştirilecektir. (NHS 201 dersinin klinik uygulaması bahar döneminde yapılacaktır).
  • Bildiğiniz gibi 2020-2021 güz dönemi yapılması planlanan tüm stajlar (4.sınıf programındaki NHS401 ve NHS403 dersi stajları hariç) bahar dönemine ertelenmiştir. Bu dönem programınıza güz döneminde klinik uygulamasını yapamadığınız derslerin uygulamaları da eklenmiştir 2021- Bahar dönemindeki derslerin bir kısmı Güz dönemine çekilmiştir, bu çerçevede ders kayıt döneminizde bunu göz önünde bulundurunuz.
  • Üniversitemize ve klinik uygulama alanlarına giriş çıkışta HES kodunuz olması gerekmektedir, bu sebeple HES kodlarınızı hazırlamanızda fayda vardır.
  • Okula, laboratuvarlara ve kliniklere giderken kişisel koruyucu ekipmanlarınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
  • Sınavların ne şekilde yapılacağı, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitemiz tarafından yapılacak bilgilendirme ve yönlendirmelerden sonra açıklanacaktır.
  • Öğrenci etkinlikleri, öğrenci kulüp faaliyetleri, konferanslar, paneller ve toplantılar online ortamlarda yapılacaktır.
  • Akademik danışmanlıklar Güz döneminde olduğu gibi Bahar döneminde de uzaktan erişim ile yapılacaktır. Akademik danışmanlarınızın haftalık danışmanlık saatlerini linkte bulabilirsiniz; https://saglik.yeditepe.edu.tr/tr/duyuru/3183

Hepinizin sağlıklı, verimli ve keyifli bir dönem geçirmesi dileklerimle

Prof. Dr. Hediye Arslan Özkan

Hemşirelik Bölümü Başkanı